Vingåker

Efter Hallsberg mellanlandade vi hos Kristin i Örebro med en tur på IKEA för att inhandla en möbel, och på morgonen var det dags för nästa stopp – Vingåker.
Vingåker är ett vanligt litet småstadsbibliotek där jag inte ens kommer ihåg hur insidan såg ut, men jag vill minnas att det var trevligt.

På väg ut från Vingåker skulle vi äta vår lunch och bestämde oss för att stanna i en liten park precis bredvid någon slags slott. Ganska fint tycker jag.

Där fick vi också besök av ett hungrigt gäng. Under en stund blev vi nästan attackerade, när jag (Elizabet) var dum nog att kasta lite mat åt deras håll så kom de springande. Det var lite som en version av Fåglarna, där fåglarna var på marken.

[slideshow]

På kortet finns det ett fint rött äpple. Ett kunskapsäpple far mina (Kristins) tankar iväg till, vilket känns väldigt passande för ett bibliotekskort. Det är också lite lustigt att det fanns ett stort äpple utanför entrén till Åsa Folkhögskola där jag och Betzy träffades. Mer om det i nästa gemensamma inlägg.  Närmare efterforskningar visar att det finns ett berömt äpple från Vingåker, nämligen Säfstaäpplet. I början av 1800-talet fanns det en plantskola för fruktträd. En dag fick en parkmästare i uppdrag att avverka överåriga äppelträd- Ett träd sparades för framtiden, detta träd fridlystes 1921. Säfstaäppelträdet är moderträd till alla andra äppelträd av samma sort. (för mer information se källan Wikipedia) För mer information om äpplet se Wikipedia, Tidningen Succé och Sveriges radio.

Informationen på kortet är kort och informativ. Stora gula bokstäver upplyser oss om att det är ett lånekort från Vingåkers bibliotek. Jag (Kristin) tycker att den gula färgen passar bra till kortet. Den är tydlig och sticker ut från de mörkare omgivningarna och är lätt att läsa. Nu när vi vet mer om äpplet så vet vi också att bilden har en regional anknytning.

Vingåkers bibliotek

[polldaddy poll=5049491]