Laxå

Laxås bibliotek är ett litet ortsbibliotek som inte är helt lätt att minnas, det ingick också i vår biblioteksturné. Efter att ha återvänt till min (Elizabets) gamla bostadsort Askersund tog vi en omväg upp till den lilla orten Laxå. Det var ett litet fyrkantigt och ganska anonymt bibliotek som låg på Laxås ”huvudgata”. (Det fanns bara typ en).

På detta bibliotek hade de en liten försäljning av gamla böcker där jag (Elizabet) hittade min barndomsfavorit – Katitzi. Det var väldigt intressant att läsa den som vuxen då jag kunde se helt andra saker. Att bli bortgift till en man när man bara är tretton år, exempelvis, och zigenarnas situation i Europa.. Till denna bok köpte jag en jättefin platstpåse med en massa människor på. Den är dock borta numera. Jag (Kristin) köpte en likadan påse till de böcker jag valde. Den påsen är dessvärre också borta nu. Om jag minns rätt var en av böckerna jag köpte Drivved från Arkadien av Niklas Rådström. En bok som jag senare kom att skriva min b-uppsats om. Så på så vis sponsrade vi kulturen i Laxå.

Sen har vi själva bibliotekskortet – det blir nog aldrig mindre inspirerande än såhär. Den blå standardramen, kommunvapnet med information om att det är Laxå bibliotek. Vid något tillfälle har man även bytt adress eller telefonnummer och därför har man satt en KLISTERLAPP på de flesta bibliotekskort. Mitt kort (Kristin) saknar klisterlapp så det kortet har det gamla telefonnummret. Möjligtvis kan lappen ha trillat av någon gång eller så var det någon som glömde att lappa några kort. En av de anledningar till att man aldrig ska ha kontaktuppgifter på framsidan – de kan förändras. Det är hyfsat tydligt att det är ett bibliotek det rör sig om och det är tydligt varifrån det kommer men någon mer spännande lokal anknytning finns inte. På något vis säger också detta hur man ser på kulturen i Laxå – inte särskilt levande. Knappt godkänt får detta kort.

[polldaddy poll=4509072]

Läs även andra bloggares åsikter om , ,