Vadstena

Efter vårt besök på stadsbiblioteket i Mjölby var det dags att åka ut mot Vättern och därmed landade vi i Vadstena. Förutom vårt intresse för bibliotek och bibliotekskort är det även ett mycket intressant område rent historiskt. Vi som kommer från norra delen är inte bortskämda med gamla klosterområden.

Vadstena

Entré till Vadstena stadsbibliotek

 

Själva stadsbiblioteket låg i en gammal vit byggnad inte långt från själva klosterområdet. Själv insidan av biblioteket var ganska typisk lantortsbibliotek, litet.
Ända sen jag (Kristin) läste Aprilhäxan av Maj-Gull Axelsson har jag varit lite fascinerad av Vadstena och trakten där omkring. Elizabet är intresserad av gamla historiska miljöer, bland annat kyrkor så därför passade vi på att besöka klosterområdet när vi ändå var i området. Den gamla kyrkan visade sig vara mycket mäktig. Vi passade även på att kyla ned oss lite genom att vada i vattnet vid Vättern.

Hursomhelst, på Vadstenas bibliotekskort återkommer den karaktäristiska blå biblioteksramen. Varför är den där? Varför har den existensberättigande? Min gissning (Elizabet) är att det från början var någon slags mall, att bibliotekskort från ett visst område eller att helt enkelt att alla bibliotekskort skulle ha samma ram för att inte blandas ihop med någonting annat. Eller kanske har det med bibliotekssystemet att göra?

Jag (Kristin) köpte en magnet som såg ut ungefär som bibliotekskortet vilket jag så här i efterhand inte alls förstår eftersom jag tycker att kortet är väldigt tråkigt. Främst linjen som jag gissar ska föreställa slottet eller klostret. Jag tycker att de kunde ha gjort något mer med den. Eftersom Vadstena har otroligt vackra och unika miljöer, duktiga konstnärer o.s.v är det inte mer än rätt att det borde vara ett sådant motiv på kortet. Dock får det plus för tydligheten, det är tydligt att det är ett bibliotekskort och vilken kommun det gäller. Här har de även valt bort den vanliga kommunlogotypen, som brukar komma tillsammans med ramen. Nej, skärpning Vadstena, detta visitkort är undermåligt!

[polldaddy poll=4397303]

Läs även andra bloggares åsikter om , ,