Stockholm

Denna vecka har turen kommit till vår huvudstad Stockholm. Jag (Kristin) skaffade bibliotekskort där en sommar när jag var volontär på Pridefestivalen. Första gången jag lånade en bok var på ett litet stadsdelsbibliotek någonstans i närheten av vandrarhemmet som jag bodde på.

Jag har även besökt några andra bibliotek i Stockholm. Bland annat ett i kulturhuset.  Där har jag dock än så länge bara köpt begagnade böcker.

Senaste gången jag lånade en bok i Stockholm var sommaren 2009 då jag begav mig till Stockholms stadsbibliotek. Där kan vi verkligen snacka om ett imponerande bibliotek. Ett sånt där bibliotek där  jag var tvungen att stanna till och hämta andan eftersom jag blev överväldigad av det som jag fick se. Antalet våningar har jag lyckats glömma bort men det kändes som många. Enligt Wikipedia rymmer det ca 700 000 böcker men på bibliotekets hemsida står att de har  550 000. Ett måste att besöka för en bokälskare. Och bilder finns på Wikipedia commons. Den bild som jag tycker förklarar det unika bäst Stockholm stadsbibliotek av By Bermax [public domain], from Wikimedia Commons

Stockholm har många bibliotek att besöka. Någon dag skulle det vara kul att ta en besöksrunda genom biblioteksstockholm. Läs mer om dem på http://www.biblioteket.stockholm.se/ 

Själva kortet är unikt i betydelsen att det är den enda kortet som jag och Betzy har sett som är genomskinligt. Själva designen på kortet är enkel och tydlig. I min åsikt ett av de snyggaste korten. Och det är jag inte ensam om att tycka. Det har nämligen blivit belönat med ”BS Brand Identity har belönats med Svenska Designpriset Silverkronan i kategorin Identitet print – förpackning för Stockholms stadsbiblioteks grafiska profil där man strävat efter en enhetlig grafisk form.”  http://www.biblioteksbloggen.se/biblioteksbloggen/2006/10/designpris_fr_s.html

Biblioteken i Stockholm

[polldaddy poll=3904481]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 reaktioner på ”Stockholm

 1. Eva Anzelius Jonson skriver:

  Hejsan, vilken rolig blogg ni har!!
  Jag fick tipset från min kollega Lisbeth och tycker det är jättekul att läsa om oss…Iallafall här kommer lite kuriosa. Idén med transparent Bibliotekkort kom under en workshop med bibliotekspersonalen på ett stadsdels-bibliotek i Stockholm för ca 9 år sedan. Tanken var att snabbt kunna särskilja kortet från alla andra kort i plånboken. Ett bra tag efter oss…kom IKEAs Familykort också transparent men alls inte lika snyggt, tycker ju jag…Kortet finns även med punktskrift i ena hörnan för synskadade.

  Ha det gott!
  Eva Anzelius Jonson
  Marknadschef
  Stockholms stadsbibliotek

  • Elizabet Westerlund skriver:

   Jättekul att du har hittat hit till vår blogg! Vi är väldigt nyfikna på vart idéerna till de olika korten kommer ifrån så det var kul att läsa. Sprid gärna ryktet till fler kollegor. 🙂

 2. Sandra skriver:

  Vad roligt att Stockholms stadsbiblioteks lånekort får högt betyg! Enda nackdelen är att besökarna ibland förväxlar det med Ikeakortet (medan vårt förra gröna förväxlades med Apotekskortet). 🙂 Men hur lätt är det att göra ett unikt kort i dagens kortflora …

  Kul blogg!

  Sandra Sporrenstrand
  Stockholms stadsbibliotek

Kommentarer är stängda.