Bibliotek och sociala medier – Youtube

För att undersöka hur det går för vår blogg så googlade jag (Elizabet) idag ordet bibliotekskort. På detta vis hittade jag dock en massa andra roliga länkar. Eftersom jag är utbildad inom kommunikation, bland annat webbkommunikation tyckte jag det var extra intressant att se hur olika bibliotek hanterar sociala medier och jag kommer därför ge några exempel i ett par inlägg framöver. I detta inlägg tittar vi lite på videomediet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1FsS3hmPL7g&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

Uppsala bibliotek har en hel videobaserad tutorial som förklarar hur man går till väga för att skaffa bibliotekskort i ett bibliotek. Filmen är inte särskilt god kvalitet men budskapet kommer i alla fall fram och den är väldigt pedagogisk. Tillvägagångssättet ser ut som i många bibliotek, det ska inte vara några större konstigheter för någon att kunna skaffa kort och låna böcker, oavsett om användaren är ung eller gammal.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9A9Cu6Tq49w&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

På Trelleborgs bibliotek har man gjort en officiell video om hur man som besökare kan låna böcker på deras bibliotek, beskrivet steg för steg. Så enkelt att till och med ett barn kan göra det, man har även satt lite jazzig bakgrundsmusik för att få lite stämning i filmen. Kanalen har även ett par klipp med boktips för bibliotekets besökare.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lEOXSbabLoo&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

Ett intressant klipp är klippet från Västerås bibliotek som på arabiska förklarar hur man lånar bibliotekskort. Ett jättebra iniativ för alla de som inte har svenska som sitt förstaspråk eller på annat sätt har problem med att förstå svenska. Det visar på ett bibliotek som satsar på sina mångkulturella besökare. De har även videos som på italienska, spanska, engelska förklarar hur man utnyttjar bibliotekets tjänster. Desto mer intressant är att de använder youtube som ett sätt för att visa vilka typer av böcker som finns, genom att låta barn och vuxna tipsa om böcker de tycker om:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_KgSjuf8m70&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qlmyT5PP4lM&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

Ett annat sätt att använda Youtube och filmmediet för att promota bibliotek är att helt enkelt presentera biblioteket. Här presenteras Kongsbergs bibliotek i Norge genom att visa bilder från biblioteket och visa vad man kan använda biblioteket till och vad som finns där.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HSaJlWTPxsc&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

Även GRUL (Upplevelsebaserat lärande) har lagt upp ett klipp som visar det intressant fenomenet Levande Bibliotek, vilket i stort sett innebär att låna en person under en kort period som får berätta om sitt yrke, religion o.s.v. Detta tror man ska skapa större förståelse för olikheter mellan människor. Klippet är rent och snyggt, inga pixliga handkameror.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xCn5a2Mb8GI&hl=sv_SE&fs=1?color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f]

I detta inlägg har man engagerat ungdomarna, genom att låta några ungdomar göra en undersökning om vad unga anser om Umeås stadsbibliotek. Ett mycket bra initiativ, då det tar fram ris och ros för ett biblioteket från en mycket viktig målgrupp – ungdomarna.

Min slutledning blir att svenska bibliotek (vilket är de jag undersökt) använder inte filmmediet och Youtube i någon större bemärkelse. Det finns i nuläget bara ett bibliotek som verkligen försöker satsa på Youtube och det är Västerås bibliotek, som har många klipp i sin kanal och försöker att göra aktuella klipp, både för ungdomar, vuxna och för de som inte har svenska som modersmål. Det förvånar mig att inte de stora biblioteket i exempelvis Stockholm och Göteborg använder detta medium men de använder säkerligen andra källor. Frågan är ju dock hur många som är intresserade av att se dessa filmer, även om Sveriges alla bibliotek skulle publicera inlägg. Västerås bibliotek har inte jättemånga visningar, alltså är det bara de som tycker att Västerås bibliotek är relevant för dem som kommer att titta, eller kanske ungdomar som vill ha boktips. Hursomhelst är det roligt att se att det finns bibliotek som faktiskt använder denna kanal – en kanal som vanligtvis inte kopplas till bibliotek. Men i takt med att bibliotek inte längre bara har plats för böcker, känns detta som en logisk utveckling.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 reaktioner på ”Bibliotek och sociala medier – Youtube

  1. Maria skriver:

    Högskolebiblioteket i Jönköping satsar hårt på nya lösningar för webben. Man kan till exempel chatta med en bibliotikarie och de håller som bäst på att bygga upp en databas med vanliga frågor och svar där man kommer kunna skriva in en fråga och få förslag på frågor/svar allt eftersom man skriver. De har också en hel del filmer på sin webbplats. Jag vet inte hur det ser ut på andra högskolebibliotek, men som jag förstått det är vårt i Jönköping ganska framåt.

    • Elizabet Westerlund skriver:

      Det låter ju utmärkt, tack för tipset. 🙂 Hade glömt universitetsbiblioteken. Sen är ju det svårt att veta, blir ett väldigt stort arbete om jag ska sitta och kolla på alla hemsidor för alla bibliotek i hela landet. Planerar att det ska bli ett par inlägg om olika typer av sociala medier, men det blir ju mest översiktligt.

Kommentarer är stängda.