Bjurholm-Vännäs 11/6

Sommarloppisarna börjar nu på allvar köra igång både i stan och på landet. Vi valde att göra en landsbygdsrunda av dagen och begav oss ut till Västanfjällets byaloppis i Bjurholm. Ju mer obskyr byaloppis desto bättre. Den bestod bland annat av byarna Grannäs, Karlsbäck, Mjösjöby med flera – en bit utanför Bjurholm. På en mycket slingrig väg med många höjder och dalar tog vi oss fram.

Våra första stopp skedde vid byarna Bjursbäck och Mjösjöby. Där fyndade vi en glasskål och tallrik från Johansfors för en tia och en liten korg med handvirkade spetsar för 30. Korgen fanns i en fantastiskt mysig liten kyrka där hela byn samlats för att äta våfflor och lyssna till dragspelsmusik. Ortsborna var pratiga när jag nämnde att min gamla chef bor i grannbyn.

I byn Grannäs hittade vi att byn har sin egna lilla byaloppis på somrarna. Ett gulligt litet hus bakom en byggnad full av ved. Världens gulligaste lilla stuga fyllt med allt möjligt. Porslin (bland annat udda Gefle), tyger och gardiner. Jag köpte en sjal för två kr. Värt ett besök för den som är ute och finkör i Bjurholm en söndag! 

Det vi slogs av var de härliga människor vi träffade. Sociala och nyfikna – har stadsborna tagit sig ända ut hit?


Innan vi åkte hem besökte vi Pengsjö gott och blandat samt en byaloppis i Myrbäck söder om Vännäsby. Inga fynd men några retroföremål fanns i Myrbäck.

Avslutar inlägget med en skylt. Bara på landsbygden varnar man för björnar!