Trosa

Trosa har en underbar slogan – det humoristiska ”världens ände”. Det är ett liten kommun på väg norrut från Norrköping upp till Stockholm. Du åker till Vagnshärad och sedan tar du dig till Trosa. På det sättet är det lite världens ände över stället, för det ligger dessutom alldeles vid kusten.

Att jag åkte till Trosa berodde inte på någonting annat än en jobbintervju. Jag sökte tjänsten för att inriktningen lät rolig – informatör/bibliotekarie – då jag trots allt har ett stort biblioteksintresse. Eftersom det var en delad tjänst fick jag dessutom gå på intervju på två olika ställen med helt olika människor. Det föll dock tyvärr på att jag inte hade någon som helst biblioteksutbildning eller erfarenhet. Annars tror jag att jag hade blivit ett bra inslag där för kulturlivet.

Jag blev självklart glad över att få gå på intervju och de tyckte att mitt bibliotekskortsintresse var ganska roligt. Självklart skaffade jag ett kort. Biblioteket är ett vanligt mindre bibliotek inrymt i samma byggnad som där de har turistbyrån och det var trevlig personal. Det var en februaridag och halkigt ute med fullt av istappar.

Min erfarenhet av Trosa blir därför liten – jag minns att jag åt på någon pizzeria innan jag åkte därifrån men det verkade som en liten och mysig stad.

Nackdelen med Trosa är att det är inte helt lätt att ta sig därifrån. Av denna anledning fick jag tillbringa mer än en timme på stationen i Vagnhärad. Eftersom jag just då studerade en fotografikurs ägnade jag timmen åt att ta kort på alla möjliga underliga föremål, som exempelvis min mössa på en hatthängare.

Trosas bibliotekskort tycker jag sammanfattningsvis är ett trevligt kort. Det verkar målat av någon konstnär (vet inte hur känd eller okänd) och föreställer ett havsmotiv. Detta känns ju helt rätt för regionen då det ligger vid havet. Kanske representerar det någon särskild plats i Trosa kommun? Det står också med tydligt teckensnitt att det är ett bibliotekskort och vilken region det handlar om. Den blå texten matchar bra men för den som kanske har lite synproblem är den inte tillräckligt tydlig – ett lite mörkare teckensnitt hade inte skadat. Jag ger kortet en 4/5 för att det känns väldigt harmoniskt.