Oxelösund

Från Nyköping körde vi till Oxelösund för att skaffa bibliotekskort. Sedan bestämde vi oss för att bada i havet då det var väldigt varmt att köra runt denna dag. Det var inte enbart en trevlig upplevelse men mer om det senare. Låt oss först prata om biblioteket.

Eftersom vi var så oerhört välplanerade så hade vi både karta och öppettider för biblioteket. Innan vi gick in hittade vi en liten cykelkarusell. En såndär liten som barn kan sitta i och cykla runt runt. Det var roligt och de vuxna som fanns i närheten tittade lite konstigt på oss. Utsidan av biblioteket ser sådär roligt ut men det finns i alla fall tydliga skyltar. Själva biblioteket var på övervåningen. Jag vill minnas att det var ganska fin utsikt och att det gick att se bort mot vattnet.

Ingången

Betzy på väg till biblioteket.

Som vi tidigare nämnde var detta en mycket varm och fuktig dag. Därför hade vi bestämt när vi kom fram att vi måste ta oss ett bad. Via lite hjälp från biblioteket lyckades vi hitta ned till en badplats vid havet. Vill minnas att det var ganska varmt, eller åtminstone svalkande. Vi badade en stund och klättrade därefter upp på flytbryggan för att ligga i den nedåtgående solen. Sedan skulle vi ta oss tillbaka till land. Vi såg en manet. Vi såg två maneter, vi såg många maneter och insåg att vi i princip var omringade. Jag (Elizabet) har väldigt svårt för maneter från den tid då jag hängde på västkusten. Inte för att jag bränt mig utan för att de ser så oerhört obehagliga och äckliga ut. Och jag (Kristin) blev bränd på en under en språkresa till Malta. Det var inte en angenäm upplevelse så jag var inte så sugen på att komma i kontakt med dem igen. Så det var två tappra tjejer som tog hoppet och sprang så fort vi kunde iland. I övrigt var det en vacker kväll.

Såhär i efterhand funderar vi – bor inte maneter i saltvatten? Det var förmodligen bräckt vatten där vi var.

Havet i Oxelösund

Och så till själva bibliotekskortet. Det är ett ganska fint och enkelt kort, ett fotografi som förmodligen representerar en känd plats i Oxelösund som kan ses som representerande för regionen. Havet och klipporna, båtar. Det som saknas är tydlighet – på framsidan finns ingen information om vilken kommun detta är, att det är ett bibliotekskort o.s.v. Inte heller finns det någonting som pekar på bibliotek, kultur eller liknande. Varför de valt att göra så är lite förvirrande.

Som ni ser i bilden ovanför har Oxelösund ett manstecken i sitt kommunvapen vilket vi blev lite förvirrade över. Vi fick det förklarat så att det är tecknet för en viss metall (kanske koppar eller någonting), troligen en metall som var viktigt för uppbyggandet av staden Oxelösund på något vis.

[polldaddy poll=5379190]