Tranås

Tranås är en liten ort som ligger på pendelavstånd från Norrköping, i Jönköpings län. Jag (Elizabet) har alltid haft en tanke att avverka alla orter dit Östgötatrafikens kort räcker. Vi hade till och med planerat att göra en liten biblioteksturné när Kristin jobbade i Norrköping. På grund av udda sov- och vakentider blev det dock inte genomfört.

Historien om Tranås handlar om en dagstripp. Jag vill minnas att det var på våren eller kanske sensommaren, jag var i Norrköping utan att ha någonting att göra. Då fick jag förslag av ett par av mina vänner att de skulle på konstutställning i Tranås. Min ena väns äldre bror hade deltagit i något slags konstläger över sommaren där i Tranås, där ett gäng konstnärer fick flytta in i ett stort hus och skapa konst tillsammans. Vi skulle alltså ta oss till Tranås men missade att pendeln bara gick dit varannan timme. Därför följde en betydligt krångligare resa där vi tog pendeln till Linköping, bussen till Boxholm och därifrån buss till den lilla orten Sommen där min väns föräldrar hämtade oss, de skulle också på utställningen. Det var en mycket intressant utställning då själva lokalen var en gammal industrilokal och där använde man samtliga rum. Alltifrån tejprullar, socker på golvet, det var svårt att avgöra var konsten började och var inredningen tog vid.

I alla fall, på väg till utställningen släppte de av mig vid biblioteket, centralt baserat i Tranås. Jag var säker på att jag hade tagit bilder på biblioteket men bara för att jag letar så hittar jag inga. Det var hursomhelst svårt att hitta, ingången inklämd mellan affärer och en liten skylt som var lätt att missa. Insidan av lokalen var desto mer intressant, med ett stort glastak. Hos bibliotekarien frågade hon mig om jag inte bara ville koppla ihop mitt Norrköpingkort så jag kunde låna i Tranås. Nej, det vore ju inte samma sak. 🙂

Själva kortet då. Jag hade problem med att få till ett bra foto men ni fattar idén. Ett bakgrundfoto där någon har ritat en mystisk symbol, vilket föreställer taket i biblioteket. Fotot är blåakigt och föreställer någon slags ö, halvö, förmodligen i Tranåstrakten. Därmed har det regional anknytning och har man varit i biblioteket så är det tydligt att det hänger ihop. Det stora misstaget här är att det är ett STORT särskrivningsfel. Stads biblioteket. Det går inte. Sånt får inte hända. Men det framgår i alla fall av detta att det är ett bibliotekskort, det finns en adress och även telefonnummer. Vilket i grunden inte är smart eftersom bibliotek kan byta telefonnummer och adress. Själva utseendet tycker jag är trevligt fast det ger mig snarare känslan av snö och Norrland än en liten ord i Jönköpings län. Sen har man försökt vara fiffig med illustrationen, att den hänger ihop med adressen men det fungerar inte alls. Jag skulle snarare ha sett ett ovanifrånfoto av den fina glaspyramiden eller en illustration. Typografin tycker jag är okej, lätt att läsa och tydligt. Jag skulle nog ge den 3,5/5 möjliga i betyg.

[polldaddy poll=4440780]

En reaktion på ”Tranås

  1. Kristin Stenberg skriver:

    Nej. Usch! För särskrivningen. Därför bara en 2:a från mig trots att jag gillar själva bilden. Och illustrationen hade fungerat bättre om att linjer varit lika tunna.

Kommentarer är stängda.