Göteborg (nya kortet)

Efter att jag flyttat från Göteborg (våren 2005) kom det att dröja många år tills jag återvände igen. Närmare bestämt våren 2009.

Två av mina närmaste vänner skulle liksom jag göra sitt examensarbete åt företag i Göteborg men de skulle göra jobbet på plats. I samband med att jag skulle besöka mitt företag (tror jag), besökte jag dem en helg i april i huset där de då bodde. Det var en väldigt fin helg, solen sken, vattnet glittrade och det var nästan sommarvärme. Vi tog bussbåten ut till skärgården där vi åt picknick på en ö. Sittandes på några klippor med utsikt över får och vatten.

Före detta ville jag dock besöka biblioteket. Det såg ut precis som jag mindes det förutom att det nu fanns en utställningsdel på nedervåningen som jag inte minns var det var tidigare. Dels ville jag kolla om mitt konto fortfarande fanns kvar efter så många år men sedan var mitt mål såklart att skaffa det nya bibliotekskortet då jag visste att det var betydligt snyggare. Kontot hade stängts någon månad tidigare och jag valde därför att öppna upp det igen.

Göteborg är hittills det enda bibliotekskort som jag har betalat för. De ville nämligen inte gå med på att ge mig ett nytt kort om jag redan hade ett gammalt. Ynka 20 kr fick jag betala för detta oerhörda värdefulla bevis på att jag varit där. Och på köpet ett mycket vackert bevis.

Som ni kan se är det nya kortet betydligt trevligare än det gamla. Det blå med fiskmås och fisk syftar ganska tydligt till Göteborg som region. En havsnära stad, något de själva är mycket stolta över. Förutom att biblioteksnamnet och kommunen står finns det även en illustration av en människa med en bok i handen som ytterligare förtydligar att det är ett bibliotekskort. Man har valt att välja bort kommunvapnet helt vilket är ett trevligt och kreativt påfund. Texten och illustrationerna kan kännas något barnsliga för min smak men samtidigt syftar det handritade teckensnitten även till kultur, det kreativa, graffitti, vilket är passande för en kreativ stad som Göteborg. Helt klart ett lyft från det tidigare kortet. Jag vill nog faktiskt ge kortet en femma i betyg för den regionala känslan, det kreativa gränssnittet och tydligheten.

[polldaddy poll=4237448]

 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,