Gävle

I oktober 2008, för ganska exakt 2 år sen nu blev jag rastlös en kväll och bestämde mig för att dagen därpå åka till någonstans i närheten av Örebro. Jag behövde miljöombyte och kände för att göra något oväntat. Det enda jag visste med säkerhet när jag gick och la mig på kvällen var att jag skulle åka till ett ställe där jag inte hade bibliotekskort. På morgonen när jag hade tagit mig till Resecentrum i Örebro gick jag till en av SJ:s biljettautomater. Från Örebro till Arboga tar det med tåg 21-23 minuter, det hade varit ett lämpligt ställe men det kändes inte så roligt. Till Gävle tar det 3 timmar men biljetten var inte så dyr som jag trodde att den skulle vara så jag tänkte varför inte och slog till. Jag hade varit i Gävle tidigare men aldrig ensam och biblioteket hade jag inte besökt. Det blev en mysig tågresa, lyssnade på musik, skrev, läste lite. Skickade sms till Betzy.

Det var en speciell känsla att kliva av tåget i en nästan helt okänd stad. Jag letade mig in till centrum och frågade mig fram till biblioteket. Nu kommer jag inte ihåg om biblioteket var stängt eller inte när jag kom fram. Jag vet att jag åt någon form av lunch, tacobuffé inne i Gävle centrum. Före eller efter det gick jag något som hette Hälsans stig. Efter stigen fanns det bland annat ett utomhusgym som jag inte kunde låta bli att testa. Vill du veta mer om Hälsans stig? Läs här.

Under min dag i Gävle tog jag även en hel del kort och lämnade en bookcrossingbok på ett elskåp. De flesta bilder jag tog verkar dock ha gått vilse. Här är i alla fall två.

Jag fikade på biblioteket. Köpte min middag på tågstationen, åt den på tåget. En sallad av något slag vill jag minnas att det blev. Köpte även två paket gulliga kakor. Ena åt jag upp det andra postade jag till Betzy som en liten överraskning.

Kortet

Biblioteket i Gävle

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Gävles bibliotekskort. När jag såg det första gången har jag för mig att jag blev lite besviken. Det ser lite barnsligt ut med den tecknade gubben som bär böcker men det har en bra koppling till bibliotek.

Bland min samling är det i alla fall inte många, men några som har med bibliotekets hemsida.  Gävle är alltså ett av dem.  

Bakgrunden är blå med svar text på. Ett utdrag från en bok. ”den maktfullkomlige guden beslutat./…/redan har störtat så många mäktiga städers/…/”

Ah- och så äntligen en bra ledtråd till vilken bok det är ”kommer aldrig att inta Troja…” Det är en riktigt klassiker som jag borde veta namnet på. Jag skulle kunna chansa men vill inte ha fel. Hur många klassiska böcker finns det som handlar om Troja?  Iliaden, Odyssen. Jag är väldigt nyfiken på hur det bestämdes vilken bok som skulle få figurera med text på kortet.  Den som vet får mer än gärna komma med upplysningar. Gissningar är också välkomna.

Signaturen SL finns också på kortet. Antingen har SL ritat gubben eller designat hela kortet.

Jag tror att jag tycker att Gävles kort är ett mellankort. Inte ett av de finaste men inte heller inte av de fulaste.

[polldaddy poll=4009752]

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,