En värld utan bibliotekskort?

Jag läste idag på DN att man vill minska antalet plastkort i våra plånböcker. I Uppsala arbetar man med en teknik där all information ska kunna finnas på ett eller få kort, exempelvis på körkortet eller bankkortet. Ett problem är dock att tekniken är dyr (cirka 900 kronor i månaden) vilket gör att inte vilka småföretag som helst kan använda tekniken. Skulle detta vara någonting som kommunerna kanske vill lägga ned pengar på för att slippa lämna ut stora mängder kort?

Miljömässigt tycker jag att detta är fantastiskt – tänk vad mycket plast vi kommer att spara. Jag själv har cirka 43 bibliotekskort i skrivande stund och ännu fler kort för att samla poäng i olika affärer, patientkort m.m. När jag studerade förra terminen fick jag fyra Mecenat-kort skickade till mig – ett för varje distanskurs. Att istället då ha ett enda kort istället för alla dessa 43 skulle spara oerhörda mängder plast.

Som samlare av bibliotekskort kan jag tyvärr inte se det lika positivt. Av samma anledning anser jag det lika lite positivt att exempelvis Folkpartiet och Kristdemokraterna vill inför ett nationellt bibliotekskort. Detta har tydligen varit i utredning i alla fall sedan 2005. Detta skulle innebära att jag kan gå in på vilket bibliotek som helst och låna böcker, och kanske även återlämna i en annan stad. Det skulle troligen förenkla bibliotekariernas arbete, att slippa registrera användare varje gång någon flyttar och byter bibliotek. I Värmland har man redan börjat med detta, där det finns ett kort för nästan hela länet så när som på ett par tre-fyra kommuner. Att det hela varit under utredning så länge dock kanske är en indikator – kommer det bli verklighet då?

Att göra kortet nationellt skulle också förstöra den regionala känslan med bibliotekskortet. Som vi tidigare har visat i vår blogg och kommer att visa även i framtiden har många kommuner bibliotekskort med bilder som förknippas med den egna kommunen. Kommunvapen, bilder av lokala konstnärer eller fotografier, bibliotekskortet blir ett slags regionalt varumärke. Sedan det stora arbetet med att göra om hela datorsystemet, eller bara frågan om hur Sveriges alla bibliotek skulle kunna komma överens om hur kortet ska se ut? Det måste bli en symbol som kan representera hela Sverige och som inte representerar någon region mer än någon annan. Inte ett helt enkelt beslut.

Nej, för min del tror jag att sådant ligger längre fram i framtiden. Förhoppningsvis så långt fram att jag och Kristin hinner anskaffa alla Sveriges kort. Det skulle också öka värdet på vår blogg och vårt arbete – ett nästan museiartat projekt som innehar alla Sveriges bibliotekskort.