Skepticism nödvändig som egenföretagare

Att ha ett eget företag, även om jag inte helt försörjer mig på det, innebär att vara utsatt. I och med att du skaffar F-skattesedel hamnar du i en massa register som alla möjliga konstiga typer har tillgång till. Du får brev om att köpa det och det, du får samtal från folk som försöker sälja dig produkter och tjänster. Tyvärr får du även samtal från blufföretag, vilket jag fick erfara igår eftermiddag.

En trevlig ung tjej ringde till mig och berättade att en kompis hade rekommenderat henne. Hon jobbade för ett webbföretag och just idag hade hon ett projekt där hon skulle hitta kunder till ett projekt i Östergötland. Jag skulle få en gratis hemsida och sökmotoroptimering, samt marknadsföring av min hemsida. Det enda jag behövde betala vara dryga femhundra kronor i månaden  för ett serverutrymme. Jag invände att det var dyrt eftersom jag inte kör heltid på företaget och knappast har några sådana pengar men hon sa att om de inte drog in kunder åt mig så var det deras problem och då skulle inte jag förlora någonting på det.

Jag var på väg till Linköping för att intervjua en bekant för en uppgift till journalistkursen när hon ringde. Jag erkänner att jag sa ja först efter velande, tänkte att det låter ju inte som någonting jag kunde förlora på. Jag skulle lämna mina uppgifter och sen ville hon faxa mig ett papper så därför gick jag till biblioteket. När jag fick pappret insåg jag att det var ett kontrakt jag skulle binda upp mig på, under ett år. Jag försökte förklara att jag inte kunde ta ett så stort beslut på femtio minuter, varpå hon sa att hon förstod men försökte förstå vad det var jag tyckte kändes fel. Hon skulle på ett möte och var tvungen att sammanställa så därför var det bråttom.Jag förstod inte förrän i efterhand att hon var en försäljare.

Efter mycket velande från min sida och pressande från hennes sida sa jag till slut nej och bad om ursäkt. Sedan gick jag iväg till min bekant. Jag tänkte att jag då i alla fall måste söka information om företaget för att se om de är vad de verkar. Efter en sökning på Andreas Christian Effiency Online AB fick jag dock ett något chockartat besked. Det är ett välkänt företag, kände för att pressa människor in i avtal som de sedan aldrig kan ta sig ut ur. Om man vägrar betala blir det inkasso, kronofogde och stämningar. Jag fann även att företaget har varit med i ett avsnitt av Insider, då under namnet Ace Online men idag under namnet Nordic Ace. Hemsidorna de levererar är allt annat än professionella.

Jag vill därför tacka min magkänsla som kände obehag vid samtalet med kvinnan och till slut fick mig att sparka bakut efter hennes pressande. Jag är verkligen glad för att jag inte skrev på avtalet, det var en 50/50 chans att jag skulle ha gjort det. Många kanske tänker nu att jag är ovanligt lättlurad men dessa säljare är väldigt smarta och använder tidspress och taktiker som ”de andra jag har pratat med var väldigt tacksamma för att få vara med”, ”vill du inte ha en gratis hemsida?” för att få mig att känna mig dum som tackade nej. Därför vill jag utfärda en varning för detta företag som just nu ringer runt till småföretag, säkerligen inriktade på de som är relativt nystartade.

3 reaktioner på ”Skepticism nödvändig som egenföretagare

 1. Fröken U skriver:

  Vilken tur att din magkänsla sa nej och att du lyssnade på den.

  Jag instämmer med Nathalie, köp aldrig något via bara ett telefonsamtal, eller överhuvudtaget något som du själv inte tagit initiativet till att köpa. Om ett telefonerbjudande låter lockande, be dem mejla all information och säg att du återkommer om du tycker att det är intressant. Respekterar de inte det så har de utklassat sig själva.

 2. Elizabet skriver:

  Hej!
  Problemet var att jag inte förstod förrän efteråt att hon var en ren försäljare. Eftersom hon hade blivit rekommenderad att ringa till mig av en vän trodde jag att det verkligen var en östgötsk kampanj i syfte att hjälpa småföretagare.

  Jag har själv också arbetat som telefonförsäljare. Jag slutade dock efter tre dagar då det var enbart provisionsbaserat. Det var ingen idiotisk produkt men jag kände mig konstant som en lögnare.

 3. Nathalie skriver:

  Ha som regel att aldrig köpa något via telefon. Finns ingen som helst anledning att tacka ja till telefonförsäljare, det bästa man kan göra är att lyssna på erbjudandet, läsa på om produkten och sedan skaffa det om man tycker det verkar bra. Visst kan säljare vara väldigt övertygande och gå-påiga, men om man nöter in i sitt medvetande att alltid säga nej till telesälj så kommer nejet automatiskt när de väl ringer.

  (Jag har förresten själv jobbat inom telesälj, en extremt kort period ska tilläggas, och jag vet att stressade och trötta människor kan tacka ja till saker om man som säljare bara trycker på tillräckligt. Slutade efter bara två veckor för att jag mådde så dåligt över att ha sålt dåliga produkter till folk)

Kommentarer är stängda.