Söderköping

Sommaren 2007 bestämde vi oss för att göra slag i saken. Vi hyrde en bil för att göra en liten turné genom Östergötland, Sörmland och Närke (men förmodligen den största biblioteksturné som någonsin gjorts i Sverige). Målet var att under 2 dagar skaffa oss så många bibliotekskort som möjligt. Det var en omsorgsfull planering vi gjorde inför turnén där vi tog reda på öppettider, exakta adresser och tog ut kartor mellan varje bibliotek. Vi var lite nervösa inför att köra bil så lång sträcka då vi inte är vana men det fungerade bara fint. Att hitta var dock inte alltid så enkelt. Efter att ha hyrt bilen i Linköping fick vi efter en hel del körande fram och tillbaka ringa en kompis för att hitta ut ur staden. Senare under resan kom vi att åka fel flera gånger och fick fråga om vägen.

Första stoppet på turnén efter att ha hyrt bilen var Söderköping. Förutom att skaffa bibliotekskort besökte vi även den underbara glassrestaurangen Smultronstället med menyer för glass och bordsplacering. En glasskreation räcker egentligen för två personer att dela på men eftersom vi ville ha två olika smaker beställde vi varsin. Glassarna blev vår lunch den dagen och smakade så gott att uttrycket matorgasm myntades för vår del. Sommaren 2010 återvände vi till Söderköping och Smultronstället för att fira midsommarafton med massor av glass igen. Vi fastnade nästan en timme i trafiken med bussen men det var det värt. Den gången åt vi en som smakade äppelpaj och en med väldigt mycket choklad. Båda dagar var väldigt varma och soliga.

 

Glassarna och Elizabet

Glassarna och Elizabet

 

Söderköping är en riktigt mysig småstad i Östergötland, några mil söder om Norrköping. Här har även jag (Elizabet haft en femveckorspraktik på en marknadsavdelning på ett industriföretag). Från Smultronstället har man utsikt över Göta Kanal. Biblioteket ligger i samma hus som, turistbyrån, infokontoret och ett café och alldeles framför busstationen. Jag (Kristin) kände under senaste besöket att det vore en utmärkt stad att bo i som pensionär.

 

Biblioteket

Biblioteket

 

Kortet

Kortet är en tecknad bild av Söderköpings skärgård. Söderköpings bibliotek står skrivet med små svarta bokstäver. Typsnittet ser handrittat ut och liknar kalligrafi. Jag (Kristin) tycker att det är ett av de finare korten men som bibliotekskort är det ganska otydligt eftersom bilden inte kan kopplas ihop med bibliotek och för att texten inte tar upp så stor plats på kortet. Även Elizabet håller med om att det är otydligt att målningen har med bibliotek att göra men som vi har varit inne på tidigare är det vanligt att ha en symbolisk bild som bibliotekskort. Exempelvis av en lokal konstnär eller bild med lokal anknytning vilket denna har.

Även Kristins rosa cowboyhatt från Pride fick medfölja under vår turné.

 

Så här snygga var vi 2007

Så här snygga var vi 2007

 

[polldaddy poll=3943475]

2 reaktioner på ”Söderköping

Kommentarer är stängda.