Härnösand

I Härnösand bodde jag efter att ha studerat i Kristianstad och året innan jag började på Åsa Folkhögskola. Jag läste litteraturvetenskap, fick underkänt på min första tenta några gånger, tog emot samtal om blivit antagen på skrivarlinjen på Åsa och var delaktig i Spexet.
Och så fanns där naturligtvis biblioteket. Sambiblioteket i Härnösand är Härnösands kommunbibliotek, Mittuniversitetets och Länsbiblioteket i Västernorrland. Jag hittade dit från min studentlägenhet så det första jag såg av biblioteket var baksidan som inte alls var särskilt märkvärdigt. Men från framsidan –  5 våningar, en stor glasvägg är helt klart en vacker syn. Insidan på biblioteket är imponerande. Om jag inte minns helt fel så var översta våningen till för Mittuniversitetet, med en tyst läsesal och hyllor med kurslitteratur. En våning var för skönlitteratur – besökte ofta.  På översta våningen gick det att sitta på en avsats, en stor pelare som stöd och glas eller genomskinlig plastvägg bakom fåtöljerna. Det kittlade i magen och utsikten var underbar. Bibliotekskortet blev definitivt använt, både till lite kurslitteratur och till läsning för skojs skull, tror jag i alla fall. Förstår inte riktigt hur jag hann med det men jag har för mig att det var så. Att jag i alla fall lånade någon bok för nöjes skull trots all litteratur som litteraturvetenskapen innebar. Eller så kommer jag ihåg fel. Biblioteket hade nästan allt faktiskt, böcker, tidningar, kopiatorer m.m. På nedersta våningen såldes till och med alla kurskompendier. Ett fik fanns där också. Biblioteket i Härnösand kommer jag ihåg med värme och glädje.
Jag kommer ihåg tid tillbringad i den tysta läsesalen när jag tog mig igenom Brott och straff. Tid i grupprum för grupparbeten. Den eftermiddagen/kvällen när jag satt och skrev en uppgift influerad av Virgina Woolf  To the lighthouse.
Sambiblioteket Härnösand

Sambiblioteket Härnösand

Kortet är egentligen lite gulare men det var en svår färg att fånga på bild. Mitt är lite slitet efter flitig användning men på grund av färgen ser det lite gammalt ut redan när det är nytt. Det framgår klart och tydligt att det är ett bibliotekskort. Det är ett praktiskt kort som ser lite tråkigt ut. Förutom texten finns där hela 4 logotyper. Den översta är för Sambiblioteket. Den mittersta längst ner är för Mittuniversitetet som var Mitthögskolan när jag började studera där. Jag undrar om kortet har blivit uppdaterat efter att Mitthögskolan blev ett universitet. De andra två logotyperna har jag inte koll på men jag antar att den ena är för Härnösands kommun och gissningsvis borde då den tredje vara logotypen för länsbiblioteket i Västernorrland.

[polldaddy poll=3706521]

En reaktion på ”Härnösand

Kommentarer är stängda.