Askersund

Askersunds bibliotekskort är ett av de kort som jag (Elizabet) och Kristin båda har – med skillnaden att vi inte införskaffade korten samtidigt. Jag var med när Kristin skaffade sitt men min relation till detta bibliotek och detta kort går längre tillbaka än så.

Det började med en Lunarstormkontakt och slutade med att en ett år äldre kille från Örebro flyttade upp till Piteå istället för att börja på Chalmers. Hans föräldrar ogillade det, men det blev ett fint år. När nästa skolår skulle börja (och jag hade gått klart gymnasiet) skulle vi flytta till Göteborg tillsammans för att plugga. Sommaren innan terminen började hade vi dock ingen lägenhet i Göteborg och visste inte vad vi skulle hitta på. Hans familj hade just blivit utkörda ur sitt hus då det skulle jämnas med marken för att ge plats för en bredare motorväg och istället köpt ett halvt fallfärdigt hus, ett f.d. hus för små arbetarfamiljer, drygt en mil utanför Askersund. Jag sökte sommarjobb i tre-fyra städer den sommaren och fick till slut napp – hemtjänst i Askersund. Jag tog en väska och lite grejer och flyttade in hos min svärfamilj under sommarmånaderna i en av de f.d. lägenheterna.

Jag trivdes bra på min första hemtjänsttjänst – jag fick inte göra så mycket påfrestande saker eftersom jag inte hade arbetat där tillräckligt länge, och jag fick mycket motion när jag cyklade halvvägs runt staden. Som stad på sommaren är Askersund mycket fint, jag minns hur det var att bli bjuden på fika på att kafé med vattenutsikt av en brukare. Allt detta gjorde det lättare – det var en oerhört påfrestande sommar och jag önskar ingen att bo hos sin svärfamilj.

Ett av de första saker vi gjorde i staden var såklart att skaffa bibliotekskort – vi skulle börja samla på kort. Jag är osäker på om jag använde det, jag tror jag lånade några skivor, jag tror även att jag lånade någon bok åt min sambo. Biblioteket är hursomhelst ett ganska vanligt bibliotek i en småstad – inklämt i en tegelbyggnad centralt i staden. Dessvärre har jag inga foton därifrån. Historien om mitt andra besök där överlåter jag till Kristin.

Askersunds bibliotekskort

Askersunds bibliotekskort

Själva bibliotekskortet är ett kort jag brukar ta upp när jag pratar med andra om varnande exempel, eller när jag ska räkna upp vilket kort som är det fulaste. I mina ögon är detta så fult man kan göra ett kort. Det är ett kort av standardtyp som presenterar logotypen för Askersunds kommun plus lite information i form av ett telefonnummer. Det framgår inte på något annat sätt att det är ett bibliotekskort. Det kunde åtminstone ha stått ”Bibilioteken i Askersund”. Den karaktäristiska blå ramen runt logotypen finns dock inte här vilket är relativt ovanligt. Istället har man förstört kortet genom att sätta dit en obeskrivligt ful färg – en korsbefruktning mellan gul och orange (kortet är inte missfärgat, det är skugga). Jag brukar gilla starka färger men den här färgen är inte acceptabel och tycker därför att det är dags att byta ut. Det representerar helt enkelt inte Askersund och är inte ens en av kommunens profilfärger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

[polldaddy poll=3585874]

4 reaktioner på ”Askersund

  1. Micke skriver:

    Jag tycker faktiskt att färgen är helt ok, men de kunde ju broderat ut kortet lite finare. Jag väger mellan en tvåa och en trea, men det får bli en stark tvåa.

Kommentarer är stängda.