Hur duktig på att ljuga vs. hur mycket självkänsla måste man ha för att kunna få ett jobb?

Ett samtal tre dagar efter intervjun är förhoppningarna krossade igen. Investerade timmar i en ny stad, timmar av förberedelser inför intervjun känns plötsligt lika smart som att kasta sin nyaste favoritägodel i närmaste vattendrag. Innerst inne vet jag att jag förmodligen har lärt mig någonting på det och när jag gick från intervjun var det inte direkt med en segerkänsla i maggropen. Jag var positiv och glad och dolde mitt pessimistiska drag, jag gjorde det bästa jag kunde. På något vis kände jag på mig att jag inte skulle få jobbet efteråt, men jag hoppades ändå.

Jag ställde de obligatoriska frågorna och fick fram att den person de valt hade liknande erfarenheter som mig fast hade arbetat i en liknande position tidigare. Så återigen var det erfarenheten som fällde mig, men inte med lika mycket som tidigare. Fem intervjuer. Det måste betyda någonting att de har valt att kalla mig? Det känns som att jag är inne på rätt spår, för alla intervjuer jag varit på har haft någon form av informatörsinriktning.

Det som också kom fram till slut som ett tips till nästa intervju är att jag måste våga lite mer, våga föra fram vad jag praktiskt har arbetat med tidigare. Återigen tycks det handla om självkänsla. Från min barndom minns jag kvartssamtal som handlade om att ”du kan mer än du tror att du kan”. Det som alltid varit ett hinder för mig i mina studier tycks nu ha blivit ett hinder för mig att ta mig in i arbetslivet överhuvudtaget. Jag börjar undra hur många jobb jag egentligen har gått miste om på det sättet.

Jag ska inte påstå att jag varken har hög eller låg självkänsla, jag är nöjd med mitt utseende och min personlighet. Jag är mycket starkare än jag var för fem år sedan. Jag vet att jag har ordets gåva men har fortfarande inte den självkänslan inför det grafiska jag har gjort, det är för nytt. Det räcker med att titta på mina forna klasskamrater. Jag tänker att om jag hade haft en starkare tro på mig själv så hade jag kunnat föra fram mer hur mycket arbetsgivaren behöver mig – och det hade kunnat ge mig den anställning jag förtjänar.

Självkänslan blir dock inte bättre intervjuer. Det blir den där första glädjen över att de har valt mig till intervju men självkänslan får sedan en dal varje gång jag inte får ett jobb. Tankarna om varför jag inte fick jobbet attackerar – även om det går att få svar från den f.d. potentiella arbetsgivaren. Enligt dem var det erfarenheten som avgjorde men jag tror absolut att min blygsamhet kan ha påverkat. Och i så fall – hur bra självkänsla måste man inte då ha för att kunna få ett jobb? Antingen måste man vara en god skådespelare som kan låtsas att man kan eller så behöver man vara övertygad om att  ”jag är bäst i världen”. Eller vad säger ni?

4 reaktioner på ”Hur duktig på att ljuga vs. hur mycket självkänsla måste man ha för att kunna få ett jobb?

 1. Malin skriver:

  Usch … jag har precis börjat söka jobb. Smått tragiskt att höra nej nej nej nej tack … ursäkter ursäkter erfarenhet blabla …

  Angående tävlingen på min blogg, om du publicerar svaren här kan jag länka till din sida.
  Lycka till med jobbsökandet!

  🙂
  Malin

 2. Nathalie skriver:

  Jag tror att man måste vara övertygad om att man är bäst i världen för att få ett jobb. För om man inte själv tycker att man är bäst, hur ska då arbetsgivaren tro det? Sälj in dig själv, överdriv gärna dina meriter. Inte ljuga, men överdriva. Om du ex. haft huvudansvar för något projekt du gjort på din utbildning kan du säga att du var projektledare. Osv. Ett tips är att gå på intervjun med inställningen att du redan fått jobbet och att intervjun i princip är ett möte där de ska informera dig om vad dina arbetsuppgifter kommer att bli.

  //Nathalie (som snubblade in på din blogg för någon vecka sedan och blivit kvar sen dess)

 3. Reflekterat skriver:

  Stå på dig bara.. Ge inte upp nu bara för att det kommit lite motgångar i livet.

  ”Arbete är det obehag man underkastar sig för att slippa annat obehag.”

  • Elizabet skriver:

   Jag har inte för avsikt att ge upp men jag börjar bli lagomt irriterad på att gå på intervjuer som inte leder någonvart. Och att söka jobb överhuvudtaget.

Kommentarer är stängda.