Bjästa är bara ett symptom på en sjukdom

Människor har blivit upprörda. Diskussioner har uppstått i forum och åtminstone ett tiotal nya Facebookgrupper är skapade.

Jag skriver såklart om onsdagens Uppdrag Granskning som sändes igår. Om du inte har sett programmet, gör det.  Via Twitter och Facebook fick jag höra talas om det hela och såg programmet imorse. Precis som alla andra blev jag mycket upprörd och drogs med i det hela – hur man kan hylla en våldtäktsman och mobba ett våldtäktsoffer? Våldtäktsoffret tvingas fly till en ny stad för att orka leva medan våldtäktsmannen tas emot med öppna armar.

Det finns dock ett problem i det hela – programmet är fruktansvärt onyanserat. Människorna som inte tror på våldtäktsoffrena är de som får träda fram och på detta sätt förstår vi att en hel bygd håller en våldtäktsman om ryggen. Jag har bekanta i Bjästa och vet att de håller med om att det är en vinklad bild av verkligheten som ges. Hela bygden håller inte med, det är inte ens säkert det är en majoritet. Precis som att alla män inte är våldtäktsmän är inte alla innevånare i Bjästa av ett slag som hyllar våldtäktsmän.

Än värre är de Facebookgrupper som börjat ploppa upp som jag medvetet ignorerar. Bland annat en som heter något i stil med ”Bjästa borde skämmas”. I denna grupp och liknande grupper sprids ännu mer hat – denna gång mot en liten bygd på några tusen innevånare. Men ligger problemet verkligen bara i Bjästa? Det finns överallt, i alla städer och byar men det är bara Bjästa som hamnat på TV. På detta sätt fortsätter hatet att spridas, och vi har fått en lämplig syndabock. Istället för att bli arga över systemet och kräva förändringar går vi med i meningslösa Facebookgrupper som föder mer internethat.

Problemet är så mycket större än ett litet samhälle utanför Örnsköldsvik. Det genomsyrar hela systemet, att kvinnan konsekvent är mindre värd än mannen. I och med detta är våldtäkter idag endast något som kan ske mellan parter okända för varandra, där den ena blir påhoppad utomhus. Allting annat är våldsamt sex och båda var med på det. Våldtäktsmän kan inte var väluppfostrade, sociala och ”snygga” ungdomar.

Min tes är alltså följande – sluta skylla allting på Bjästa och dess befolkning. De är bara ett symptom på en långt gången sjukdom kallad kvinnohat i världens jämlikaste land.
Sluta sprida detta hat genom att gå med i Facebookgrupper som ändå bara är till för att andra ska se var du står. Gör någonting konstruktivt istället – så ska du se att vi tillsammans kan skapa en mindre kvinnofientlig värld.

3 reaktioner på ”Bjästa är bara ett symptom på en sjukdom

  1. Lina skriver:

    håller förstås också med. Min första reaktion; ”spräng Örnsköldsvik”, var väl mest ett uttryck för det ingrodda skitsnack som frodas i små samhällen så väl som stora. Att folk snackar utan att ta reda på fakta. Det kan väl gå an när det handlar om harmlösa ting, men här är det tal om en ung flicka som blivit våldtagen av en ung pojke. Det är stora grejer. Ja, det är som du säger: symptom på en sjukdom. Bra rutet! Även om jag tycker det var helt okej att ge ett onyanserat program på det viset, i o med att det som behövdes främst var ett ställningstagande för flickan. Man kan fråga sig varför det inte kommit tidigare.

  2. Sjumilakliv skriver:

    Jag håller med – det handlar inte om Bjästa i sig, det handlar om en vuxenvärld som svikit sina tonåringar och barn genom att inte vara närvarande och inte ta ansvar. Det kan hända på andra ställen än i Bjästa.

Kommentarer är stängda.